Военнослужещ е убил трима души на територията на военно летище край руския град Воронеж. Той се е барикадирал на територията на поделението, каза източник от спешните служби в областта, цитиран от ТАСС.

"Военнослужещият е започнал да стреля, стрелял е с пистолет, който е взел от офицер. Трима души са били убити. Сега той (нападателят) се е барикадирал на територията на подразделението", уточнил източникът.

Според източник от правоохранителните органи сред убитите са един офицер и двама войници. "Сред убитите има един офицер и двама войници. Самият войник е изчезнал, издирването му се извършва както на територията на поделението, така и извън неговия периметър", посочва източникът.

Според актуализираната информация са убити майор, ефрейтор и войник на срочна служба. Още един наборен войник е ранен, като той се намира в интензивното отделение в болница във Воронеж. Няма опасност за живота му.

Допълва се, че Антон Михайлович Макаров, роден през 2000 г., който живее във Воронеж, е издирван за нападението; той може да има оръжие и два пълнителя за него.

Властите на Воронежка област са потвърдили факта за извънредна ситуация на военното летище. "Да, има такъв факт, сега ние самите изясняваме всички подробности, там (на летището) има няколко загинали", казаха от пресслужбата на областната администрация пред ТАСС.

Информацията е била потвърдена и от Западния военен окръг, като оттам са отбелязали, че командването на звеното и правоприлагащите органи издирват нападателя. "На 9 ноември 2020 г., около 5 ч. сутринта, военнослужещ от ежедневния отряд в парка на една от военните части, дислоцирани във Воронежка област, е извършил нападение срещу служители, пристигнали да проверяват дежурството, и, завладявайки оръжието на офицера, избяга. В резултат на нападението трима военнослужещи са смъртоносно ранени. Командването на военното поделение, заедно с правоохранителните органи, предприемат мерки за откриване и задържане на нападателя", уточниха от областната администрация.

Освен това в издирването участват ОМОН (специални полицейски сили) и СОБР (Специален отряд за бързо реагиране). 

На свой ред източник от правоприлагащите органи каза пред ТАСС, че над 100 служители на Росгвардия участват в операцията по издирването и заляването на нападателя.

Проверката във военното поделение е показала, че не е имало физически конфликт между нападателя и останалите военнослужещи. Нервен срив се разглежда като основна версия за атаката.

Военното летище Балтимор принадлежи на Военновъздушна академия и се намира в ремонт повече от седем години; през декември 2019 г. бяха обявени планове за завършването му до септември - октомври 2020 г. Пистата в базата е предназначена за всички видове модерни самолети - както военни, така и граждански.