Военнослужещи от двете враждуващи страни в Либия се договориха да отворят сухопътните и въздушни транспортни коридори в страната. Това съобщи специалният пратеник на ООН в Либия Стефани Уилямс на нов кръг преговори в Женева, информира ДПА.

Изпратените от премиера Файез Сарадж и военния лидер Халифа Хафтар представители също се съгласиха да работят върху план за подсигуряване и увеличение на производството на петрол.

Хафтар обяви, че премахва петролната блокада в Либия

Хафтар обяви, че премахва петролната блокада в Либия

Блокадата продължи 8 месеца

Уилямс коментари, че тези стъпки за изграждане на доверие я карат да се чувства оптимист относно преговорите за трайно прекратяване на огъня, което е основната цел на военните преговори, които ще продължат тази седмица в швейцарския град.

От това, което виждам в залата на тези преки разговори, има сериозност и поемане на ангажимент, каза тя на пресконференция.

Непризнатото източно правителство в Либия подаде оставка на фона на протести

Непризнатото източно правителство в Либия подаде оставка на фона на протести

Подкрепяно от Халифа Хафтар...

Степента на чужда интервенция и чужда намеса в Либия е недопустима. Тези държави трябва да свалят ръцете си от Либия, призова дипломатът.

В допълнение към военните преговори в Женева ООН планира да възобнови политическите разговори с онлайн среща в понеделник. За 9 ноември са планирани срещи в Тунис.