Трима от четирима шотландци са убедени, че страната ще се справи по-добре, ако излезе извън състава на Обединеното кралство, установи ново проучване, публикувано от "Индипендънт". 71 на сто от анкетираните заявиха, че Шотландия ще се справи по-добре, без да е част от Обединеното кралство, докато 53 на сто подкрепят независимостта. Повече от 1000 възрастни шотландци бяха включени в изследването, проведено между 18 и 22 февруари от Savanta ComRes за програмата ITV's Tonight.

Подкрепата за независимостта на Шотландия нарасна, откакто страната гласува да остане част от Великобритания през 2014 г. 58% от шотландците са в подкрепа на независимостта през ноември миналата година.

Мнозинството шотландци искат независимост от Великобритания

Мнозинството шотландци искат независимост от Великобритания

52 на сто вярват, че Шотландия върви в правилната посока

Припомняме, че подобен бе резултатът от проучване през август 2020 година. Националистическите настроения се засилиха след Брекзит и покрай пандемията.

Проучването на ITV също така установи, че 39% от хората в Уелс са за независимостта на Уелс, което е най-високото ниво на подкрепа, регистрирано някога.

Констатациите вероятно ще бъдат неудобни за британското правителство, което е придало особено значение на единството на Великобритания. Когато беше избран за министър-председател през 2019 г., Борис Джонсън започна борба с призивите за независимост на Шотландия. Наскоро бе обявена нова комисия, фокусирана върху съюза.

Повечето шотландци биха гласували за независимост

Повечето шотландци биха гласували за независимост

46% срещу 43%...