Повечето шотландци подкрепят независимост от Великобритания, сочи проучване на YouGov, цитирано от "Ройтерс".

Подкрепата за националистите нарасна заради по-ефикасните действия на местното правителство срещу коронавируса в сравнение с Лондон.

Шотландци бламират Борис Джонсън за предсрочни избори

Шотландци бламират Борис Джонсън за предсрочни избори

Политическа интрига на Острова

Сондажът за вестник "Таймс" е установил, че 53% от анкетираните биха гласували за шотландска независимост на референдум, което е увеличение с 2% от януари и най-високото ниво на подкрепа за отцепване от Великобритания, регистрирано някога от YouGov.

Тази тенденция може да увеличи призивите за организиране на още един референдум, след като на допитване през 2014 г. 55% срещу 45% шотландци отхвърлиха отделяне от Великобритания.

Хиляди шотландци поискаха независимост

Хиляди шотландци поискаха независимост

Стърджън е за нов референдум

Шотландската национална партия, която управлява страната твърди, че има право да организира още един референдум. Но британският премиер Борис Джонсън заяви, че референдум от 2014 г. е решаващ и трябва да бъде уважен.

Проучването също показва, че Шотландската национална партия е на път да извоюва безпрецедентно мнозинство в шотландския парламент на изборите през следващата година, което потенциално може да доведе до конституционен сблъсък с Уестминистър.

72% от анкетираните са доволни от работата на първия министър и лидер на Шотландската национална партия Никола Стърджън, докато само 20% казват това за Джонсън.

Повечето шотландци биха гласували за независимост

Повечето шотландци биха гласували за независимост

46% срещу 43%...

52 на сто вярват, че Шотландия върви в правилната посока, което е увеличение с 20% в сравнение преди година.

В проучването между 6 и 10 август са участвали 1142 души.