Хиляди шотландци поискаха независимост от Великобритания на съботен протест в Единбург. Според организаторите, са учствали около 200 000 души. 

Те са издигнали лозунги като "Шотландия заслужава независимост" и други. 

Маршът е един от най-големите в най-новата история.

Участвали са депутати от Шотландската национална партия. Самият премиер-министър Никола Стърджън е подкрепила проявата, без да вземе участие в протеста. 

Председателят на Европарламента отхвърля предложенията на Борис Джонсън за Брекзит

Председателят на Европарламента отхвърля предложенията на Борис Джонсън за Брекзит

Предложенията не представлявали дори "елементарна основа" за споразумение

По-малобройна група привърженици на Кралството са провели контрапротест по същото време. 

Това се случва на фона на инфарктните преговори на Лондон и Брюксел за Брекзит и опитите да се избегне напускане без сделка. 

Преди седмици, премиер - министърът на Шотландия Никола Стърджън прогнозира независимост за Шотландия от Обединеното кралство поради излизането на Великобритания от ЕС.

Тя се застъпи за провеждането на втори референдум за независимост от Обединеното кралство в случай на Брекзит без сделка още през 2020 година. "Трябва да предвидим това за догодина", каза Стърджън. Според нея поредното забавяне на излизането на Великобритания от ЕС би било по-добър вариант от хаотичния Брекзит.

Лейбъристите и националистите от Шотландия и Уелс искат оставката на Джонсън

Лейбъристите и националистите от Шотландия и Уелс искат оставката на Джонсън

Решението на Върховния съд показва презрението на Джонсън към парламента

През 2014 г. се проведе референдум за независимост на Шотландия. 55% подкрепиха запазването на съюза между Единбург и Лондон. Решението на Шотландската национална партия в региона обаче се възползва от резултатите от общия британски референдум за по-нататъшно членство в ЕС, в който жителите на Шотландия, за разлика от Великобритания като цяло, не подкрепиха развода с ЕС.

Това обстоятелство породи идеята за нов референдум за независимост, който Стърджън щеше да организира преди края на правомощията на настоящия парламента на Шотландия през 2021 година. 

Шотландия пак заговори за независимост

Шотландия пак заговори за независимост

Брекзит разгаря страсти на Острова

През 2016, не референдума за ЕС, 625 от имащите право на глас шотландци гласуваха за оставане в Съюза.