Американската полиция влезе в сблъсъци с протестиращи втора поредна нощ в предградие на Минеаполис, след като полицай застреля 20-годишния Донът Райт в неделя, пише "Гардиън".

Полицията наводни градчето Бруклин Сентър, използвайки сълзотворен газ, зашеметяващи гранати и друга несмъртоносна сила, за да разпръсне стотици демонстранти, събрали се пред полицейския участък.

Убийство на чернокож от полицията предизвика протести до Минеаполис

Убийство на чернокож от полицията предизвика протести до Минеаполис

Жертвата е 20-годишният чернокож Донът Райт

Губернаторът на Минесота Тим Уолц издаде заповед за въвеждане на вечерен час, но протестиращите пренебрегнаха вербалните нареждания на полицията да се прибират по домовете. Полицията изтласка протестиращите, които замеряха служителите на реда с предмети и скандираха името на убития чернокож.

Сблъсъците възникнаха часове след решението на полицията да публикува кадри от камерите на замесените полицаи, които показват смъртта на невъоръжения чернокож в неделя. Началникът на полицията Тим Ганън описа стрелбата като инцидент, след като видеото показва полицая Ким Потър да заплашва с използване на тейзъра, но сбъркала и открила стрелба с огнестрелното си оръжие. Потър временно е освободена от длъжност, докато тече разследването.

Райт бе спрян от полицията за пътно нарушение и впоследствие застрелян след спречкване с полицията. Президентът на САЩ Джо Байдън и вицепрезидентът Камала Харис призоваха виновните да си поемат отговорността.

Бруклин Сентър е град на 16 километра северозападно от Минеаполис с население от 30 000 души, 29% са чернокожи. Напрежението в региона е засилено заради процеса срещу Дерек Шовин, който е обвинен за убийството на 46-годишния Джордж Флод. Процесът продължава трета седмица.