Втора жена е арестувана в иранската столица Техеран заради протест срещу задължителните правила за носене на хиджаб, пише "Гардиън".

Жената свали ислямската одежда и я закачи на дърво като протест срещу ограниченията.

Преди около месец друга жена протестира срещу задължителните правила жените да са покрити от главата до петите на публични места.

И двата протеста са проведени на едно и също място - улица Enghelab в центъра на иранската столица.

Демонстрацията на 31-годишната Вида Мовахед преди месец съвпадна с вълната протести, която заля цялата страна в края на декември и началото на януари. Въпреки че не са свързани, действията на Мовахед въплъщават стремежите на движение от млади иранци да се противопостави на липсата на социални и политически свободи.

Много иранци, включително и мъже, промениха профилните си снимки в социалните мрежи в подкрепа на съпротивата на Мовахед. Те също така разпространиха хаштага "момичето на улица Enghelab".

Мовахед беше арестувана за кратко.

Самоличността на втората жена не се съобщава, но кореспондент на "Ню Йорк таймс" в Техеран информира, че жената е задържана.

От революцията през 1979 г. иранските закони задължават жените да носят хиджаб. Въпреки страха от репресии, милиони жени в Ислямската република нарушават ограниченията всекидневно.

Все повече жени, особено в Техеран, отказват да носят хиджаб, докато шофират автомобилите си, тъй като колата я разглеждат като лично пространство, където могат да се обличат по-свободно.