Президентът на Сърбия Александър Вучич е дал на НАТО 24 часа, за да реагира, ако избухне насилие срещу сърби в Косово, но добави, че Сърбия иска да разреши ситуацията мирно, съобщава сръбската медия N1.

Вучич е казал на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че Сърбия не е влязла в Косово, защото няма това право съгласно споразумението от Куманово (което прекрати въздушната кампания на НАТО през 1999 г.) и последващите споразумения. Сърбия няма да изпраща войски в Косово, защото иска да разреши нещата мирно, добави той. Ситуацията по границата между Сърбия и Косово е напрегната в продължение на седмица, след като властите в Прищина решиха да откажат влизането на превозни средства със сръбски регистрационни номера след изтичане на споразумение. На границата се издават временни табели.

Сръбският президент смята, че НАТО разбира и ще направи всичко, за да защити сръбското население в Косово. "Ще изчакаме 24 часа, за да реагирате като НАТО и ако погромът срещу нашето население продължи, Сърбия ще реагира и няма да позволи повторение на случилото се през 1995 и 2004 г.", каза той по TV Pink.

Вучич се ядосал на среща с представители на НАТО и Европейския съюз в неделя. "Имаме 14 МиГ-29. Мислеха, че се шегувам. Няма ли Сърбия право да управлява своите хеликоптери или самолети в централна Сърбия? Длъжностните лица на ЕС не бяха възмутени от бронираните машини на косовската полиция в продължение на седмица, но направиха това в момента, в който Сърбия показа, че няма да позволи да бъде унизена", каза той.

Според Вучич посланиците на САЩ, Италия, Германия, Великобритания и Франция ще посетят военни части в Южна Сърбия след посещение на руския посланик.

Вучич нареди армията на Сърбия да бъде приведена в повишена бойна готовност

Вучич нареди армията на Сърбия да бъде приведена в повишена бойна готовност

Заради напрежението между Белград и Прищина…

В контекста на настоящото напрежение, Белград проявява най-голяма отговорност и сдържаност, коментира руското посолство в Сърбия, цитирано от ТАСС, след като руският посланик Александър Боцан-Харченко обиколи административната линия.

"Като част от тесни контакти между руското и сръбското министерство на отбраната, по предложение на сръбската страна, руският посланик Александър Боцан-Харченко и военното аташе Александър Зинченко придружаваха сръбския министър на отбраната Небойша Стефанович и началника на Генералния щаб Милан Мойсилович на 26 септември за инспекция на сръбски военни части, разположени в районите на страната, граничещи с Косово и Метохия, в строго съответствие с Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН и военно-техническото споразумение от Куманово", заяви посолството на Русия в Сърбия.

По този повод са обменени подробни мнения със сръбски партньори относно ситуацията в резултат на провокативни стъпки, предприети от Прищина, се добавя в изявлението.

"За пореден път беше заявено, че единственият начин за облекчаване на напрежението, причинено от Прищина, е да спре всичките си едностранни действия и да се върне към ситуацията преди кризата", се казва в съобщението на руското посолство.

"Благодарни сме на Министерството на отбраната на Сърбия за открит диалог и доверие и сме готови да го продължим. Русия, като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, ще обърне дължимото внимание на решение за Косово."

Косово вече не пуска коли със сръбски номера, избухнаха протести на границата

Косово вече не пуска коли със сръбски номера, избухнаха протести на границата

Сърбия от години не допуска косовски номера…