Президентът на Сърбия призна, че сръбската страна не е в състояние да контролира реекспорта на своите оръжия за трети страни.

В интервю за сръбския телевизионен канал Happy Александър Вучич каза, че продажбата на боеприпаси, произведени в Сърбия, позволява да се изхранват хората в страната.

Вучич заяви, че властите и компаниите на страната не са доставяли оръжие на Украйна или Русия.

Той отбеляза, че произведените боеприпаси често попадат в конфликтни зони, въпреки забраната на страната производител.

"Това е партида сръбски боеприпаси, които се озоваха в Турция. Каквито и боеприпаси да изнасяте, те ще попаднат в Сирия, Мали, някъде, където има война", каза Вучич.

Президентът на Сърбия подчерта, че печалбата от продажбата на оръжия и боеприпаси е много важна за страната му, въпреки факта, че оръжията могат да попаднат в трети страни.

Сърбия продала на Украйна 3500 ракети с обсег 40 км

Сърбия продала на Украйна 3500 ракети с обсег 40 км

Ракетите са за реактивни системи за залпов огън от съветски тип като BM-21 Град, чехословашки РМ-70 и украинските Верба

"Трябва да храним хората, икономиката ни трябва да просперира. Ние произвеждаме оръжия, а не токчета за обувки, така че какво да правим сега" каза Вучич, подчертавайки, че Сърбия не е нарушила закона, продавайки оръжие.

В началото на месеца стана известно, че украинските сили за отбрана са използвали нови сръбски ракети ER Grad 2000 122mm. Те значително превъзхождат възможностите на други подобни ракети в арсенала на украинската армия.

Още на 5 март Вучич нарече доклада за продажбата на оръжие от Белград на Киев "откровена лъжа" и отбеляза, че Сърбия не е доставяла военни продукти на Украйна или Русия.

Министерството на отбраната на Сърбия по-рано заяви, че страната не е доставяла боеприпаси директно на Украйна.

В съобщението се казва, че боеприпасите са закупени от сръбското предприятие "Крушик" от канадската компания JNJ Export & Import.

Контейнери с боеприпаси са транспортирани от Сърбия за Турция от Arca Savunma Sanayi Ticaret. От Турция ракетите са доставени в Украйна през Словакия.

Вучич отсече: Сърбия не продава оръжие на Украйна и Русия

Вучич отсече: Сърбия не продава оръжие на Украйна и Русия

След като Москва поиска обяснения за появили се информации