Сръбският президент Александър Вучич, говорейки пред Newsmax преди обръщението си към Общото събрание на ООН в сряда, каза, че не вярва, че руският президент Владимир Путин да блъфира със заплахи да използва всички средства, с които разполага срещу Украйна, включително ядрени оръжия.

"Срещах се с президента Путин много пъти и не вярвам, че той блъфира", каза Вучич в интервю за Newsmax. "Това е всичко, което мога да кажа".

Вучич отбеляза, че той не е политически анализатор, но като президент на Сърбия, "мога само да кажа, че се надяваме, че мирът може да надделее и всеки ще направи всичко възможно, за да намери компромисно решение, защото е много по-добре, отколкото да чакаме поражението на другата страна."

Междувременно Вучич каза, че Сърбия традиционно има добри отношения с Русия и Украйна, но въпреки това осъди руската инвазия.

"Ние винаги сме подкрепяли териториалната цялост на всички страни по света и бяхме много принципни и съобразени с Устава на ООН и резолюциите на ООН и затова осъдихме нахлуването и инвазията", каза Вучич.

Вучич обаче каза, че "имаме различно отношение към Русия и някои други въпроси, но ще трябва да видим всички възможности за това как да подобрим нашия енергиен сектор, как да диверсифицираме нашия ангажимент за източници на енергийни доставки".

Сърбия пое ангажимент по-рано за диверсификация на енергията далеч от Русия и това "не се отнася само за Русия", но е добре за Сърбия, каза Вучич.

"Днес виждаме, че нивото на търговския оборот между нашите две страни Сърбия и Съединените американски щати е по-голямо от всякога", каза той. "Надхвърлихме 1,2 милиарда долара, което не е малко за толкова малка страна".

Вучич: Сърбия може да си осигури алтернативи на руското гориво

Вучич: Сърбия може да си осигури алтернативи на руското гориво

БВП на Сърбия се очаква да нарасне с около 4% тази година

Вучич, който е загуби членове на семейството си в Холокоста, също говори за плановете на страната си за център за възпоменание на Холокоста и отбеляза, че Сърбия е приятел на еврейския народ.

"Ние вярваме, че не само Холокостът се е случил, ние имаме доказателство на нашата собствена територия", каза той.

По време на Втората световна война на територията на независимата държава Хърватия е имало голям концентрационен лагер, каза той, а в днешен Белград е започнала работа по изграждането на мемориала там.

Сръбският президент обсъди в сряда и разликите между отношенията си с президента Джо Байдън и бившия президент Доналд Тръмп.

"Срещнах президента Байдън четири пъти и се срещнах два пъти с президента Тръмп", каза Вучич. "Мога да кажа, че президентът Байдън бе един от най-добре подготвените хора за дискусия по всички политически въпроси."

Междувременно Тръмп е "различен тип човек, много харизматичен, като булдозер", каза Вучич, отбелязвайки, че администрацията "много подкрепи инициативата Отворени Балкани от първия момент и мога да кажа едно голямо благодаря."

Крехкият мир на Балканите е изложен на риск

Крехкият мир на Балканите е изложен на риск

Макрон и Шолц обясняват на Вучич за сигурността на европейския континент