Президентът на Сърбия Александър Вучич коментира, че финансите на страната са достатъчно устойчиви, за да осигурят алтернативи на руската енергия за справяне с недостига на доставки, очакван през следващите месеци, съобщава "Ройтерс".

Балканската страна е силно зависима от руския петрол и газ, които бяха прекъснати след войната в Украйна и налагането на санкции на Москва от Европейския съюз, към който Сърбия се стреми да се присъедини.

Вучив коментира, че Сърбия търси доставки на гориво, където може. "Трябва да платим цената на войната на европейска земя", каза той, но добави, че хората няма да пострадат, тъй като финансовата система на нацията може да се справи.

"Ние ще вземем от Ирак (петрол)... Ще се опитам да говоря и с Венецуела. Бихме взели откъдето и да е. Не сме гнусливи", каза Вучич.

Сърбия също планира да купува газ от Азербайджан през 2023 г. и е увеличила количеството газ, което държи в хранилището, до най-високото ниво досега.

Вучич каза, че страната има достатъчно газ в хранилище за 60 дни, използвайки местни съоръжения и наети хранилища в съседна Унгария.

"Вече има 607 милиона кубически метра газ (там), което означава, че ако го консумирате през зимата... можете да получите... 10 милиона кубически метра на ден или за повече от 60 дни", каза той в интервю.

Сърбия също трябва да закупи допълнителни въглища за своите топлоелектрически централи, които осигуряват почти 70% от електроенергията в страната.

Вучич каза, че Сърбия се стреми да купи около 2 милиона тона чак от Китай и Индонезия и че има парите да го направи.

Брутният вътрешен продукт на Сърбия се очаква да нарасне с около 4% тази година, каза той.

Инфлацията обаче е висока, до голяма степен поради покачването на цените на горивата, свързано с руската инвазия в Украйна, започнала на 24 февруари.

Централната банка съобщи, че сръбската инфлация е била 12,8% през юли спрямо 11,9% през юни.

Вучич: Сърбия е сцена за прокси война между Изтока и Запада

Вучич: Сърбия е сцена за прокси война между Изтока и Запада

Белград поддържа крехък баланс между присъединяването си към ЕС и връзките си с Русия