Висш генерал от военновъздушните сили на САЩ в Близкия изток предупреди в четвъртък, че подкрепяните от Иран милиции могат да възобновят атаките в региона срещу Съединените щати и техните съюзници с нарастването на напрежението - атаки, които могат да доведат до нова ескалация в Близкия изток, съобщава АП.

Говорейки пред журналисти, преди да влезе в новата си роля във военновъздушната база Ал-Удейд в Катар, отговаряща за военните операции в Ирак, Сирия, Афганистан и в целия регион, генерал-лейтенант Алексъс Гринкевич също изрази опасения относно засилващото се влияние на Русия и Китай държат като суперсили, борещи се за икономическо и военно влияние в Близкия изток.

Например, каза той, неотдавнашното разузнаване на САЩ, че Иран се готви да изпрати на Русия въоръжени и невъоръжени дронове, които да използва във войната си срещу Украйна, "не е изненада... но е тревожно".

Мисията на Иран в ООН не отговори веднага на искане за коментар.

Гринкевич говори, докато регионалното напрежение остава високо заради бързо разрастващата се ядрена програма на Иран и преговорите за съживяване на ядрената сделка на Техеран със световните сили са в задънена улица.

"Ние сме в тази позиция, в която не сме атакувани постоянно, но виждаме, че плановете за атаки продължават", каза Гринкевич. "Ще се случи нещо, което ще отприщи това планиране и тази подготовка срещу нас."

Миналия месец Иран тества ракета, носеща сателит, което накара Белия дом да заплаши с още санкции срещу Техеран, за да му попречи да ускори напредналата си програма за балистични ракети. Миналата седмица, докато президентът Джо Байдън бе на обиколка в региона, Иран представи въоръжени дронове на своите военни кораби в Персийския залив.

Байдън готов да използва и сила срещу ядрен Иран

Байдън готов да използва и сила срещу ядрен Иран

Но като краен вариант, увери американският президент

През последните месеци Техеран бързо увеличи запасите си от ядрено гориво, близко до оръжейно ниво, разпространявайки страхове за ескалация. Той също така използва по-усъвършенствани центрофуги, забранени съгласно емблематичното ядрено споразумение, което бившият президент Доналд Тръмп изостави през 2018 г.

"Всички в региона са много загрижени", каза Гринкевич.

Въпреки това през последните седмици, каза той, американските сили забелязаха намаляване на целенасочените атаки в региона, тъй като слабото прекратяване на огъня между подкрепяните от Иран бунтовници хути и ръководената от Саудитска Арабия военна коалиция продължава в Йемен и продължаващият процес на формиране на правителство в Багдад държи подкрепяните от Иран милиции в безизходица, чакайки политическият хаос да се уталожи, преди да нанесат удар.

"Намираме се в известен период на застой", каза Гринкевич.

Тъй като други заплахи отшумяват, САЩ изостриха фокуса си върху ограничаването и противодействието на руското и китайското влияние в региона, каза Гринкевич, отбелязвайки, че Русия се стреми да запази влиянието, което е спечелила от години на военна намеса в региона, като например в Сирия където помогна да се спаси правителството на президента Башар Асад и обърна хода на войната в негова полза.

Хаменей пред Путин: Доларът трябва да се изхвърли

Хаменей пред Путин: Доларът трябва да се изхвърли

Хаменей предупреждава за "западните измами"

Гринкевич каза, че очевидното обръщане на военните отношения между Русия и Иран - с Москва потенциално заинтересована да закупи дронове от традиционен купувач на собственото си военно оборудване - "показва малко повече отношения, отколкото бихме искали да имат, като се има предвид в контекста на всичко, което се случва в Украйна."

По-рано тази седмица руският президент Владимир Путин посети Техеран на рядко посещение в чужбина и спечели твърда подкрепа от Иран за войната си в Украйна, която потопи Кремъл още повече в конфронтация със Запада.

Междувременно значителното икономическо навлизане на Китай в региона породи опасения относно плановете на страната "да осигури тези интереси чрез продажба на оръжия или други средства", каза Гринкевич. В Китай много арабски държави от Персийския залив са намерили инвеститор, който няма да им чете лекции относно опасенията за правата на човека.

Въпреки изявите за обратното след изтеглянето от Афганистан, САЩ не напускат региона, настоя Гринкевич, нещо, което Байдън повтаря многократно по време на обиколката си в Близкия изток миналата седмица.

С десетки хиляди американски войници, разположени на Арабския полуостров и някои все още в Ирак, както и с превъзхождаща военна мощ на Америка, каза Гринкевич, САЩ се опитват да убедят своите съюзници, че "ако си партнирате с нас, получавате много по-дълбоки и смислени отношения."

Ердоган и двете ченгета, Путин и Хаменей

Ердоган и двете ченгета, Путин и Хаменей

На фона на турско-иранските отношения, тези между Техеран и Москва към момента на срещата на техните ръководители изглеждат добри