Въоръжените сили на САЩ, които отговарят за атомните оръжия все още използват компютърна система от 70-те години на XX век и флопи дискети. Това става ясно от доклад на правителството, цитиран от БиБиСи.

От Сметната палата на САЩ съобщиха, че Пентагонът е един от няколко департамента, които спешно се нуждая от замяна на системите.

В изготвения доклад се пояснява, че данъкоплатците харчат по 61 милиарда долара на година за поддържане на остарели технологии. Допълва се още, че разходите са три пъти повече от инвестициите в модерни IT системи.

Сметната палата подчертава още, че системите на военното министерство, които координират междуконтиненталните балистични ракети и атомните бомби са управлявани с компютър IBM Series-1 и флопи дискове.

Говорител на Пентагона каза пред „Франс прес”, че тази система остава в употреба, защото все още работи.  Представителят обаче добави, че флопи дисковете ще бъдат заменени с дигитални устройства до края на 2017 година и че тече модернизация в ядреното командване.

Пенатгонът планира да замени цялата система до края на 2020 година.

Според доклада финансовото министерство на САЩ също се нуждае от модернизиране на системите си, тъй като използва компютърен език от 50-те години на XX век, който е свързан и с по-остаряла техника и софтуер.