Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин заяви, че няма да бъде лесно на Северна Корея бързо да унищожи ядрения си арсенал, дори и ако поиска, тъй като програмата й е сериозно развита, информира Ройтерс.

Пред журналисти във Филипините Мун поясни, че ако Северна Корея се съгласи да участва на преговори, на разговорите трябва да се предложат всички варианти.

"Ако започнат разговори за разрешаване на ядрения въпрос на КНДР, мисля, че реалистично ще бъде трудно за Северна Корея напълно да унищожи ядрените си възможности, тъй като ядреният и ракетният арсенал е достигнал до развит етап", изтъкна той.

При такава ситуация ядрената програма на КНДР трябва да бъде спряна, а преговорите могат да се насочат към пълно ядрено разоръжаване, добави южнокорейският лидер.

САЩ увеличават заплахата от ядрена война, алармира Северна Корея ООН

САЩ увеличават заплахата от ядрена война, алармира Северна Корея ООН

Посланикът на КНДР в ООН изпрати писмо до генералния секретар на организацията

Мун повтори позицията си, че сега е време да се увеличи натискът върху КНДР, за да се съгласи на преговори.

КНДР проучват притеснено възможността Тръмп да е "луд"

КНДР проучват притеснено възможността Тръмп да е "луд"

Севернокорейците са се съсредоточили върху "нестабилното поведение" на президента и "те наистина искат да знаят каква е крайната му цел"

Той разкри още, че разногласията между Южна Корея и Китай за разположената от САЩ противоракетна система на южнокорейска територия не са разрешени.