Япония, Франция и САЩ ще проведат съвместни военни учения по суша и море за първи път през май следващата година, тъй като китайските военни активизират дейността си в региона, съобщи вестник "Санкей" в неделя, цитиран от "Ройтерс".

Ученията, на един от необитаемите отдалечени острови в Япония, ще се съсредоточат върху осигуряването на усилия за оказване на помощ по време на природно бедствие, но части също могат да формират основата за защита срещу нападение, пише вестникът, без да се позовава на източници.

Съвместните учения имат за цел да се противопоставят на Китай, който претендира за контролирани от Япония острови в Източнокитайско море, посочва изданието.

Австралия, Индия, САЩ и Япония започнаха най-големите си съвместни ВМС учения

Австралия, Индия, САЩ и Япония започнаха най-големите си съвместни ВМС учения

Балансират огромната военна и икономическа мощ на Китай в региона

"Искаме да демонстрираме присъствието си в региона и да изпратим съобщение за японско-френското сътрудничество", каза адмирал Пиер Вандие, началник на щаба на френския флот, пред "Санкей" в отделно интервю.

"Това е послание, насочено към Китай. Това е послание за многостранните партньорства и свободата на корабоплаването."

Китай заяви, че намеренията му в региона са мирни.

Япония стана особено загрижена от нарастването на китайската военноморска активност около спорните острови в Източнокитайско море.

Франция, Европа и борбата за индо-тихоокеанско надмощие

Франция, Европа и борбата за индо-тихоокеанско надмощие

Притисната по фланговете от радикално противоположните интереси на САЩ и Китай