Южна Корея и Япония сключиха спорно споразумение за споделяне на военна разузнавателна информация за КНДР, обявиха японските власти, цитирани от "Франс прес".

Споразумението е договорено, въпреки протестите на опозиционни партии и активисти в Сеул.

Япония контролираше Корейския полуостров като колония от 1910 до 1945 година, където налагаше строг режим, което все още до днес се отразява върху отношенията между двете държави.

Двете държави бяха близо до подписване на споразумение през юни 2012 година, но Сеул внезапно се оттегли от преговорите. Японски медии обвиниха страната в антияпонски настроения сред южнокорейската общественост.

Сеул и Токио възобновиха преговорите миналият месец, след като Северна Корея проведе ново ядрено и ракетно изпитание, което се разглежда като заплаха за двете държави.

Външното министерство на Япония обяви в съобщение, че по време на среща в японската столица е постигнато работно споразумение, като двете страни ще продължат подготовката за официално подписване на документа.

Опозиционни партии и активисти в Сеул са против споразумението, тъй като не е потърсена обществена подкрепа и не се взема под внимание историческата чувствителност.

Япония, която беше окупирала Корейския полуостров и пороби корейците с военната си мощ, все още не признава извършените престъпления, обяви основната опозиционна Демократическа партия.

Това споразумение е непатриотично, унижаващо споразумение, което не е одобрявано от южнокорейския народ и не е прието от историята, допълва партията и пояснява, че споразумението е "първата стъпка към позволяване и признаване на военното надигане на Япония".

Но Токио приветства сделката, отбелязвайки, че ходът е "важен" за следене силата на Северна Корея.