Японският министър-председател Йошихиде Суга поиска от Pfizer повече дози ваксини срещу COVID-19, тъй като страната му изостава от другите в имунизационната си кампания, съобщи АП. Япония започна да ваксинира населението в средата на февруари, но засега е покрила само около 1% от страната поради недостиг на ваксини, причинен от контрола на износа на Европейския съюз.

Япония може да отмени Олимпиадата

Япония може да отмени Олимпиадата

Има предупреждения за четвърта вълна по-малко от 100 дни преди планираното начало

Токио иска да подсигуряване с ваксини за нуждаещите се до септември. Член на кабинета на Суга заяви в неделя, че и двете страни практически са постигнали споразумение за ваксините.

Япония е поръчала 344 милиона дози ваксини за тази година, което ще бъде достатъчно за цялото население. Миналата година Япония подписа споразумения за доставка на коронавирусни ваксини с Pfizer, AstraZeneca и Moderna.

Страната имунизира приоритетно медицински и социални работници, хора на възраст над 65 години и лица с хронични заболявания.

Самият Суга бе имунизира с Pfizer. 

Страната регистрира 4 532 нови случая на COVID-19 в събота, като общият брой на случаите достигна 525 218 от началото на пандемията.

Премиерът на Япония се ваксинира с Pfizer

Премиерът на Япония се ваксинира с Pfizer

Суга: Очакваме ваксините да предотвратят инфекции или тежки симптоми