Япония, която има строги закони срещу употребата на марихуана, трябва да обмисли одобряването на вноса, производството и употребата на лекарства, получени от канабис, които подлежат на същия процес на одобрение като фармацевтичните продукти, съобщава "Блумбърг", позовавайки се на комисия на здравното министерство на страната.

Отбелязва се, че същевременно Япония трябва да положи повече усилия, за да предотврати употребата на растението за развлечение.

Притежаването на канабис е незаконно, но не и употребата му. Комисията препоръча обаче употребата също да се счита за престъпление.

Докато Канада, няколко американски щата и някои европейски страни декриминализираха употребата на марихуана за развлечение, наказанията за притежание, отглеждане и продажба на веществото в Япония са до 10 години затвор.

Германците са разделени относно легализацията на канабиса

Германците са разделени относно легализацията на канабиса

Проблем, който рязко разделя поколенията

Едва 1,4% от населението някога е опитвало канабис, според проучване с данни от 2017 г.

Здравната комисия даде пример с лекарството за епилепсия Epidiolex на базата на канабис, което Япония разреши за вътрешни клинични изпитвания. Тя посочи, че ограниченията на настоящия Закон за контрол на канабиса означават, че дори ако подобни лечения бъдат одобрени в бъдеще от здравното министерство, лекарите няма да могат да ги предписват.

Някои продукти с канабидиол (CBD) вече са законни в Япония, при условие че се произвеждат само от стъбла или семена. Лекарства или други продукти, направени от други части на растението, са незаконни, дори ако психоактивното вещество е било филтрирано.

Шефът на СЗО се обяви против пълната легализация на марихуаната

Шефът на СЗО се обяви против пълната легализация на марихуаната

Всяка пристрастяваща субстанция не е добре за човешкото здраве