Горната камара на японския парламент одобри търговско споразумение със САЩ, което ще влезе в сила от следващата година, информира The Japan Times.

Споразумението, договорено между премиера Шиндзо Абе и президента Доналд Тръмп през септември, беше прокарано в долната камара през миналия месец.

Тръмп иска от Абе, Япония да купува селскостопански продукти от САЩ

Тръмп иска от Абе, Япония да купува селскостопански продукти от САЩ

Става въпрос за "огромна сума" за соя и пшеница

Белият дом обяви, че не е необходимо да се консултира с Конгреса, което означава, че процедурите в двете държави са приключени.

Тръмп настоява за споразумение като начин да намали огромния търговски дефицит с Япония и да подпомогне американските фермери, които са в неизгодно положение спрямо международните конкуренти след решението си да оттегли страната от Транстихоокеанското партньорство (ТТП).

Япония ще намали или ще премахне мита върху американски селскостопански стоки на стойност 7,2 милиарда долара, включително постепенно намаляване на митата върху американско говеждо от 38,5% до 9 на сто. Други американски продукти като свинско, вино и сирене също ще получат по-голям пазарен достъп.

САЩ и Япония започнаха преговори за търговско споразумение

САЩ и Япония започнаха преговори за търговско споразумение

Шиндзо Абе очаква конструктивен диалог

В замяна САЩ ще премахнат или ще намалят митата върху японски индустриални стоки.

Но сделката не предвижда премахване на 2,5-процентните мита върху японски автомобили, за което Токио отчаяно настояваше и Вашингтон беше съгласен да направи преди да се изтегли от ТТП. Вместо това двете държави ще продължат преговорите за митата върху автомобили.

Въпреки че администрацията на Абе уверява, че японските потребители ще спечелят от споразумението, опозицията вярва, че Токио ще пострада от договореностите.