Япония се отказа от плана за разполагане на американска противоракетна система за отбрана, потвърди правителството. Само преди няколко дни Токио съобщи, че замразява програмата, предаде АФП.

Според скъпата и спорна програма азиатската държава трябваше да разположи зенитни ракети към системата за противоракетна отбрана Aegis Ashore в два региона. Но правителството беше принудено да промени плановете след натиск от страна на японски граждани, които се оплакват, че системата за противоракетна програма е риск за живота им, тъй като могат да се превърнат в мишена.

Япония спря разполагането на американската ПРО Aegis Ashore

Япония спря разполагането на американската ПРО Aegis Ashore

Обяснява решението с цена и срокове

"Съветът за национална сигурност обсъди този въпрос и достигна до заключение, че разполагането на Aegis Ashore в Акита и Ямагучи ще бъде отменено", обяви военният министър Таро Коно на среща с управляващата Либерално-демократическа партия.

"Искам да се извиня дълбоко, че се стигна до това", добави той.

Първоначално правителството гарантираше, че прехващачите няма да бъдат разположени в жилищни райони. Но миналата седмица, когато първоначално беше обявено, че разгръщането на системата ще бъде отложено, Кано заяви, че изпълнението на това обещание ще изисква промени, които ще увеличат разходите и ще е нужно повече време.

Най-новият миноносец на Япония включи американска ПРО

Най-новият миноносец на Япония включи американска ПРО

Системата включва японския миноносец в структурите на ПРО на САЩ

Системата Aegis Ashore, покупката й беше одобрена през 2017 г., щеше да струва на Япония 4,2 милиарда долара за три десетилетия.

Сделката за закупуване на системата се разглеждаше като част от опитите на Токио да укрепи отбраната си след ракетните провокации на КНДР, но също и като начин за засилване на отношенията с Вашингтон. Президентът Доналд Тръмп притиска съюзниците си да купуват повече американски продукти, включително и военна техника.

Миналата седмица премиерът на Япония Шиндзо Абе обяви, че правителството ще потърси алтернативи на системата Aegis Ashore.

Премиерът на Япония намекна за пълен отказ от ПРО системата Aegis Ashore на САЩ

Премиерът на Япония намекна за пълен отказ от ПРО системата Aegis Ashore на САЩ

Прекалено скъпа била