Япония мести мобилна система за противоракетна отбрана на северния остров Хокайдо в база близо до севернокорейски ракетни маршрути, съобщава АФП. 

Министърът на отбраната Итунори Онодера коментира, че системите Patriot Advanced Capability-3 са разположени в базата Хокодате e в южната част на Хокайдо "като предпазна мярка", част от правителствените подготовки за евентуална извънредна ситуация.

Северна Корея плаши да "потопи" Япония, да превърне САЩ в "пепел и мрак"

Северна Корея плаши да "потопи" Япония, да превърне САЩ в "пепел и мрак"

Зове за разтурянето на Съвета за сигурност

Преместването е във връзка със севернокорейската ракета изстреляна миналата седмица. Ракетата прелетя над южната част на Хокайдо и се приземи в Тихия океан, край източното крайбрежие на острова.

PAC-3 е преместена от друга база в град Якуму на Хокайдо, на около 80 километра североизточно от Хакодате. Системата има диапазон от около 20 километра.

Япония разполага ПВО в три префектури

Япония разполага ПВО в три префектури

Комплексите Patriot PAC-3 ще са в бойна готовност от тази вечер

Още четири японски PAC-3, които до голяма степен се използват за защита на столичния регион, са преместени в югозападна Япония наскоро, след като Северна Корея предупреди, че изпраща ракети към територията на САЩ в Гуам.

Япония в момента разполага с двустепенна система за противоракетна отбрана. Първо, стандартите ракети прехващачи базирани на разрушители в Японско море ще се опитат да свалят ракетите в средата на полета им. Ако това не е успешно, PAC-3 ще се опитат да ги прихванат.

Конституцията на Япония, която ограничава използването на сила само за самозащита, позволява на военните да свалят ракети, които се отправят към Япония, или останки, падащи на японска територия.

Ако Пхенян изстреля ракети към Гуам, Япония може да ги неутрализира

Ако Пхенян изстреля ракети към Гуам, Япония може да ги неутрализира

След заплахата на Северна Корея...

Онодера заяви, че нов закон за сигурността, приет през 2015 г., може да позволи да се свалят ракети, летящи към Гуам, ако това представлява критична заплаха за сигурността на Япония и нейния най-голям съюзник - Съединените щати.