Японското правителство одобри допълнителна мисия с изпращане на войници в Южен Судан, които ще помагат на миротворци от ООН при спасителна операция, съобщава АП.

Критици на решението твърдят, че то ще доведе до риск от директно въвличане на японски войници в международни сблъсъци, което е в нарушение на пацифистката конституция на азиатската държава.

Мисията, която е в съответствие с прокарания миналата година закон за сигурност и отбрана, започва с разполагането на 350 войници на три етапа от неделя. Те ще заменят войници, които се връщат в държавата.

Япония разполага свои войници в Южен Судан от 2011 година, но операциите им бяха ограничени до строителство в райони, където не се водят сражения.

Правителството на премиера Шиндзо Абе разшири международната роля на армията, но мнозина са против, тъй като поставя японските войници под риск и също това е в нарушение на приетата след края на Втората световна война пацифистка конституция.

Част от новоизпратените войници ще подпомагат миротворци на ООН или служители на неправителствени организации при атаки. Днешното решение позволява японски войници да се присъединят към чуждестранен военен контингент за споделена охрана на миротворчески лагер на ООН.

Военният министър Томими Инада каза пред журналисти, че японските войници нямат задача да спасяват свои колеги от други държави при нападение. Тя добави, че Япония не е задължена да отговаря на всички извънредни сигнали и войниците могат да отказват в случай, че ситуацията се сметне за твърде опасна.