Япония съобщи, че е убила 177 кита до североизточното си крайбрежие по време на ежегодния лов, информира АФП.

Три кораба, отплавали още през юни, са се завърнали с предварително обявената квота от 43 малки ивичести кита и 134 сейвали, според агенцията по рибарство на азиатската държава.

Япония възобновява лова на китове

Япония възобновява лова на китове

Въпреки решението на международната комисия по проблемите на китоловството

Япония се е подписала под мораториума на Международната комисия по китолов (МКК) за улов на китове, но се възползва от пропуск, който й позволява да лови китове за научни цели.

Изследванията са необходими, за да се установи точният брой на улова, докато се опитваме да възобновим търговския китолов, каза представител на агенцията.

Японският премиер обеща да възстанови лова на китове

Японският премиер обеща да възстанови лова на китове

Той изрази съжаление, че не се разбира тази част от японската култура

Норвегия, която не се счита за задължена да спазва мораториума от 1986 г., и Исландия са единствените страни в света, които позволяват търговския китолов.

Токио твърди, че се опитва да докаже, че популацията на китове е достатъчно голяма и не е застрашена, за да възобнови търговския китолов като традиционен източник на храна.

Съд на ООН нареди на Япония да спре да лови китове

Съд на ООН нареди на Япония да спре да лови китове

Международният съд на ООН нареди на Япония

Но потреблението в Япония на китово месо значително е спаднало през последните години, което пък повдига въпроси дали подобен улов е икономически оправдан.

През 2014 г. Международният съд на ООН нареди Токио да прекрати редовния китолов във водите на Антарктида, обосновавайки се, че проектът не отговаря на традиционните научни стандарти.

През 2014 и 2015 г. Япония отмени китолова, но през 2016 г. го поднови като нова програма, подчертавайки, че планът е изцяло научен.

Природозащитници и други осъждат китолова, дори има случаи на сблъсъци между японски кораби и активисти в района на Антарктида.