Япония удължава извънредното положение заради коронавируса до 12 септември, съобщава "Ройтерс".

Премиерът Йошихиде Суга обяви, че ограничителните мерки дори ще бъдат разширени, така че да обхващат още седем префектури на страната.

Той отдаде това решение на "тежкото напрежение", под което се е оказала японската здравна система поради разпространението на делта варианта на коронавируса.

В момента Япония се намира в петото извънредно положение от началото на пандемията. Въпреки че настоящите ограничителни мерки трябваше да приключват на 31 август, заради ръста на новозаразените с COVID-19 те бяха удължени до 12 септември.

Токио за пръв път с над 3000 нови случаи на COVID-19

Токио за пръв път с над 3000 нови случаи на COVID-19

В разгара на Олимпиадата натискът върху болниците се засилва

Вчера столицата Токио обяви 4377 нови случая на коронавирус, след като миналия петък бяха отчетени рекордните 5 773 случаи за денонощие.

Извънредното положение вече ще обхваща близо 60% от японското население, тъй като са включени префектурите Ибараки, Точиги, Гунма, Шизуока, Киото, Хиого и Фукуока. Не толкова строги мерки пък ще бъдат приложени към други десет префектури.

Ще бъде намалено работното време на заведенията, които ще бъдат помолени да спрат да сервират алкохол в замяна на държавна финансова помощ. Правителството ще поиска и ограничение на броя на заетите в универсалните магазини, както и хората да намалят наполовина времето, когато ходят на места с много хора.