Японският посланик в Русия Масахуро Коно, който беше отзован от руската столица в знак на протест срещу посещението на руския президент Дмитрий Медведев на Курилските острови, ще се върне на поста си до края на деня, съобщава РИА Новости.

По-рано бе съобщено, че неговото завръщане се очаква да стане до 13-14 ноември.

Припомняме, той бе временно отзован за консултации, след острата реакция на Япония на визитата на руския президент Дмитрий Медведев на Курилите, които японците смятат за своя територия.

От своя страна, руският външен министър Сергей Лавров също реагира гневно и заяви, че Медведев няма да се съветва с никого, когато посещава региони в Русия.

Коно бе временно повикан в родината си за консултации след посещението на Медведев в остров Кунашир, който Япония, заедно с редица други острови, смята за своя собственост.

Според агенцията тези действия на японското правителство могат да бъдат разглеждани като политика на Токио за ускоряване на приготовленията за срещата на руския президент с японския премиер Наото Кан.

Японските власти реагираха острото на това посещение на руския глава. Наото Кан изрази своето огорчение, а японското вътрешно министерство организира антируски протест, след като бе отзован и посланика.

Президентът на Русия планирал посещението си на Курилите още през септември. Тогава японското външно министерство заяви, че подобни действия могат сериозно да увредят отношенията между двете страни.

Япония притежава 4 острова в южните части на Курилите - Итуруп, Кунашир, Шикотан, Хабомаи. Това разделение е според двустранен трактат за търговия по границите от 1855 година.

Москва обаче настоява за запазване на руски суверенитет над южните Курили, тъй като те са били част от територията на СССР, чийто приемник става Руската федерация.