Японското правителство възнамерява да засили контрола върху закупуване на земя от чужденци и чуждестранни фирми в района на военните бази, атомните електроцентрали и други важни съоръжения, както и на външните острови. Очаква се съответният закон да бъде внесен в парламента през 2021 г., съобщава "Йомиури", цитиран от ТАСС.

В момента в Япония по принцип няма ограничения за закупуване на земя от чужденци. Разследване на Министерството на отбраната от 2013 г. разкри, че купувачите от чужбина вече са придобили парцели в критична зона на собственост на най-северния остров на страната Хокайдо и в префектура Нагасаки на югозападния остров Кюшу.

Както отбелязва вестникът, това създава потенциална заплаха за разполагането на проследяващо оборудване там от чужди разузнавателни служби. Съществува и опасност от използването на тези парцели за подготвяне на саботажи.

Токио също се опасява, че изкупуването на земя на отдалечените и необитаеми японски острови може да доведе до реалното им завземане от чужди държави.

Новата система, както по-рано съобщава "Никеи", ще предвижда задължително предварително одобрение, проверка и получаване на разрешения за чужденци да придобиват земя в Япония.