Японски изтребители Ф-15 прихванаха два руски бомбардировача Ту-95МС над Японско море и западната част на Тихия океан, предаде "Ройтерс", позовавайки се на Интерфакс.

Руската медия цитира Министерството на отбраната на Русия, което съобщава, че планираният полет е извършен над неутрални води.

"На отделен етап от маршрута руски стратегически бомбардировачи бяха съпроводени от изтребители Ф-15 на ВВС на Япония", се казва в съобщението и се пояснява, че полетите са извършени в съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство.

Бомбардировачите са били съпровождани от Су-35С. Продължителността на полета е била повече от 9 часа.

Военното ведомство информира, че руската далекобойна авиация редовно извършва полети над неутрални води в Арктика, Северния Атлантик, Черно море, Балтийско море и в Тихия океан.

През ноември 2017 г. началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов заяви, че Русия увеличава интензивността на полетите на стратегическата авиация до нива от времето на СССР.

Самолети Ту-95МС и Ту-160 са въздушният компонент на руската ядрена триада.

Ту-95МС е пуснат в серийно производство през 1981 г. като модификация на стратегическия бомбардировач Ту-95, който е на въоръжение от 1957 г.