Японският премиер Шиндзо Абе поднови обещанието си да промени пацифистката конституция на страната и да подчертае ролята на въоръжените сили, информира АП.

Пред около 4000 войници Абе заяви, че изменението на основния закон трябва да вдъхне на войниците чувство за гордост.

"Вие извоювахте доверието на обществото с ръцете си. Сега е време да изпълним отговорността си като политици и да създадем среда, при която Силите за самоотбрана могат да изпълняват задълженията си с чувство на гордост", каза той, облечен в черен смокинг. 

На събитието бяха показани около 260 танка, други бойни машини и 40 самолета.

Абе, преизбран през миналия месец за лидер на управляващата партия, е решен да промени конституцията на страната. Много консервативни японци възприемат изготвената от САЩ конституция като унижение, наложено след загубата през Втората световна война.

Силите за самоотбрана са сформирани през 1954 г. Тогава общественото мнение е разделено по отношение на ролята на силите, но днес те са подкрепяни предимно заради участието им в международни мироопазващи мисии и при бедствия.

Снимка 383592

Източник: ЕПА

Абе иска да добави точка към Член 9 от конституцията, който забранява използването на сила при разрешаването на международни спорове. Той иска в конституцията изрично да се разреши съществуването на японски въоръжени сили.

Опонентите твърдят, че изменението не е необходимо, защото силите са признати в страната и чужбина като въоръжени сили на Япония и конституционно не представлява проблем.

Либералнодемократическата партия на Абе разшири международната роля на силите с различно тълкуване на Член 9. През 2015 г. правителството му прокара закон, който позволява на японските военнослужещи да защитават САЩ и други съюзници в случай на чуждестранна атака - основна промяна в политиката на самоотбрана.

Снимка 383593

Източник: ЕПА

Необходимо е мнозинство от 2/3 в двете камари на парламента, за да се измени конституцията, което впоследствие ще бъде подложено на национален референдум.

Проучвания показват, че повечето японци се интересуват колко пари печелят, разходите за образование и състоянието на икономиката, отколкото да се променя конституцията.