Юлия Скрипал, дъщерята на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал, е получила достъп до "тайна банкова сметка" със 150 000 британски лири дни преди да бъде атакувана, пише британският таблоид "Дейли мирър".

Великобритания обвинява Москва, че стои зад отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри на 4 март. Според Лондон Русия е използвала химически агент новичок. Обединеното кралство експулсира 23-ма руски дипломати, а Москва, която категорично отрича обвиненията, предприе реципрочни действия. Близо 30 държави в знак на солидарност с Великобритания решиха да изгонят общо повече от 100 руски дипломати.

Бивш руски шпионин в критично състояние след нападение

Бивш руски шпионин в критично състояние след нападение

Сергей Скрипал е бил изложен на неизвестно вещество

Юлия се сдобила с парите от продажбата на къща във Великобритания, която принадлежала на брат й Александър, който е починал при мистериозни обстоятелства в Санкт Петербург през миналата година.

Тя получила достъп до сметката в края на февруари след разрешение на баща й Сергей Скрипал.

Парите - сега са в неизвестна руска банка, са от продажбата на къщата в Обединеното кралство, в която Александър живял с бившата си съпруга Наталия, която също като Юлия е на 33 г. Бащата на Наталия е Генадий Гришченко от руското разузнаване, който е бил най-добрият приятел на Скрипал преди да бъде разобличен като "предател".  

Наталия, омъжена за тенис треньор от Уелс, продала къщата и платила половината сума на бившия си съпруг.

"Тайната банкова сметка" е разкрита от 45-годишната Виктория Скрипал, която е племенница на Сергей.

Виктория планира тази седмица да посети Юлия в болницата в Солсбъри. Британските власти се подготвят да й предоставят виза.

Виктория Скрипал коментира състоянието на Юлия: "Единственото нещо, което разбрах от нашите руски дипломати, е, че Юлия е отворила очи, може да се храни, да пие и дори е казала няколко думи".

Банковата сметка е била на Александър преди Юлия да получи пълномощно от баща си.

Виктория, която е от Ярославъл, поясни, че Юлия е планирала да сключи брак с мистериозен приятел.

"Мисля, че той е странен човек. Посетихме Юлия веднъж през 2013 г. Тя живееше с него в апартамента на баща си в Москва. И той дори не дойде в стаята, за да поздрави. Този човек е като фантом", разказа тя и добави, че въпросният мъж не е казал нищо след отравянето на Юлия.

Има спекулации, че руските медии прикриват самоличността му по неизвестни до момента причини.

Вестници в Русия намекват, че приятелят и майка му работят за компания, която поддържа тесни контакти с руските служби.

По-рано Виктория разказа, че майката на въпросния мъж била против брак с дъщерята на руски "предател".