Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер смята, че канцлерът на Германия Ангела Меркел е "вдъхновяващо произведение на изкуството" в "постмодерен" стил.

Пред "Политико" Юнкер заяви: "Ценя това, че тя знае как да слуша. Ценя това, че тя изразява мнението си и когато променя мнението си, тя винаги признава, че го е направила".

Запитан да разясни свои коментари от април, че Меркел е "вдъхновяващо произведение на изкуството" и дали тя е повече Пикасо или Ботичели, Юнкер отговори: "Постмодерно". Според него Меркел няма да заеме пост в Брюксел.

За френския президент Еманюел Макрон Юнкер каза, че е "класика с модерен вкус".

По време на интервюто той говори по различни теми. Председателят на ЕК обяви, че земеделието няма да бъде включено на търговските преговори със САЩ. Юнкер поясни, че има добри отношения с президента на САЩ Доналд Тръмп.

По отношение на Брекзит, Юнкер повтори, че ЕС няма да промени позицията си за сделката и че новият лидер на Великобритания трябва да има предвид това. Той предполага, че Обединеното кралство ще напусне ЕС.

Относно Италия председателят на ЕК предупреди, че страната е изправена пред риск да остане под процедурата при прекомерен дефицит с години. Според него Италия не движи икономиката си в здравословна посока и увери, че бюджетните правила дават гъвкавост на страната.