Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер поканил на вечеря лидерите на четири източноевропейски държави за намаляване на напрежението в ЕС.

Това става ясно от писмо, с което се е сдобило световната агенция Ройтерс.

В писмото си с дата 2 октомври, адресирано до лидерите на Полша, Унгария, Чехия и Словакия, Юнкер подчертава, че единството на ЕС е от "първостепенна важност".

Докато Прага и Братислава отговарят на Брюксел с по-умерен тон, Варшава и Будапеща постоянно влизат в спречквания с Европейската комисия в Брюксел, както и с Германия и Франция.

Юнкер предложил вечерята с лидерите на държавите от Вишеградската четворка да се проведе на 18 октомври в Брюксел, преди срещата на върха на ЕС на 19-20 октомври, позовавайки се на нуждата да се изгради "по-обединена, по-силна и по-демократична Европа" въпреки Брекзит.

"Вярвам, че запазване единството на останалите 27 страни членки в този процес е от първостепенна важност", пише председателят на ЕК.

Полша и Унгария не одобряват програмата на ЕС за разселване на бежанци в страните членки. Също така ЕК атакува двете държави, че нарушават върховенството на закона. Има неразбирателство и за правилата на пазара на труда в ЕС.

Високопоставен дипломат от съюза отбеляза, че френско-германската ос се очаква да бъде най-силната през следващите години и източноевропейците трябва да бъдат с тях или ще изгубят.