Южна Корея трябва да инвестира 74 милиона долара за разработване на оръжейна система до 2023 г., която да може да открива и нанася удари с дронове, предаде "Ройтерс".

Системата, наречена Block-I, е предназначена за проследяване и унищожаване на малки дронове и други летателни апарати чрез заключване на невидими бръсначи от оптични влакна върху цел на близко разстояние, заявяват от Администрацията на програмата за придобиване на отбрана (DAPA).

"Ние се стремим да подобрим системата, така че тя в крайна сметка да бъде в състояние да прехване изтребител и спътник", заявява в изявление Сунг Чанг-джун, висш служител в DAPA.

Севернокорейски дрон беше открит през 2017 г. от южнокорейската страна на Демилитаризираната зона, разделяща двете Кореи.

Около 550 снимки на сайта на американска противоракетна отбранителна система, направени с вградена камера, са били възстановени от дрона, съобщиха южнокорейски представители.

През 2014 г. севернокорейски дрон се е разбил, докато се завръща на север след разузнавателни мисии, включващи летене директно над президентския Син дом на Юга и правене на снимки от него, според южнокорейската военна служба.

Системата за борба с дроновете е част от стремежа на Южна Корея да насочи ресурси към модернизиране на своите военни, дори когато се стреми да намали напрежението със Северна Корея чрез преговори.

Двете Кореи са технически във война, тъй като войната в Корея през 1950-53 г. приключи с примирие, а не с мирен договор.