Южнокорейски сили пристигнаха във водите до Ормузкия проток, за да окажат натиск върху Иран да освободи задържания вчера танкер под флага на Република Корея, пише "Гардиън".

В понеделник Революционната гвардия на Иран съобщи, че са задържали южнокорейския танкер Hankuk Chemi и 20-членния му екипаж заради "замърсяване на Персийския залив с химикали". Танкерът е задържан на пристанището в иранския град Бандар Абас.

Япония е разтревожена от ядрените амбиции на Иран

Япония е разтревожена от ядрените амбиции на Иран

Техеран тества международната общност

Разрушителят Choi Young пристигна в стратегически важния регион във вторник, докато южнокорейски представители търсят дипломатическо решение. На бойния кораб има специално звено за борба с пиратството.

Южнокорейските власти увериха, че не планират провеждане на военна операция за освобождаване на екипажа от петима южнокорейци, 11 граждани на Мианмар, двама граждани на Индонезия и двама на Виетнам, информира "Йонхап".

САЩ: Иран прави ядрен шантаж

САЩ: Иран прави ядрен шантаж

ООН да следи ситуацията

"Разрушителят провежда мисии за гарантиране безопасността на нашите граждани", коментира говорител на външното министерство на Република Корея.

Източник заяви пред "Йонхап", че въпросът трябва да бъде разрешен с дипломация и подчерта, че специалното звено се е съсредоточило върху закрилата на южнокорейците, които използват водите в региона след задържането на кораба.

Иран задържа танкер под южнокорейски флаг

Иран задържа танкер под южнокорейски флаг

Корабът е задържан заради "рискове за околната среда"

Собственикът на танкера Hankuk Chemi коментира, че войници от Революционната гвардия на Иран са щурмували кораба и са го принудили да промени курса към Иран. Това е в противоречие с твърденията на иранските власти, че корабът е бил спрян заради замърсяване на водите в Персийския залив и Ормузкия проток.

По непотвърдена информация Иран иска да се размразят 7 милиарда долара средства.

Според Революционната гвардия танкерът пренася 7200 тона етанол.