Южнокорейски съд в четвъртък осъди лидера на група за онлайн сексуално изнудване на 40 години затвор, предаде агенция Yonhap.

24-годишният Чо Джу-бин бе признат за виновен в управлението на онлайн мрежа, която е изнудвала най-малко 74 жени, включително 16 тийнейджърки.

Принуждавала е жертвите да изпращат все по-унизителни свои снимки между май 2019 и февруари 2020.

През март Чо каза, че иска да се извини на жертвите.

"Обвиняемият е примамвал и заплашвал множество жертви по различни начини да произвеждат порнографски материали и ги е разпространявал дълго време на мнозина", съобщи Йонхап, позовавайки се на съдията, който произнесе присъдата и присъдата. "Той е нанесъл невъзстановими щети на много жертви, като публикува тези материали."

Случаят предизвика национален обществен отзвук, като милиони корейци подписаха петиции, призоваващи властите да разкрият самоличността на Чо и да разследват не само организаторите, но и участниците в мрежата, които са платиха по 1 360 долара, за да видят съответните видеоклипове и снимки.

Полицията съобщи, че най-малко 124 заподозрени са били арестувани и 18 оператори на чат стаи в Telegram и други социални медии.

До аретите се е стигнало след разследване на подобни сексуални престъпления от края на миналата година.