Икономиката на Южна Корея през първото тримесечие на тази година с най-лошото си представяне от повече от десетилетие заради епидемията от коронавирус.

В Южна Корея има повторно заразени с коронавирус, но вероятно не го разпространяват

В Южна Корея има повторно заразени с коронавирус, но вероятно не го разпространяват

Тя добави, че тези пациенти най-вероятно не заразяват други хора с новия коронавирус

Това съобщи централната банка на азиатската държава, цитирана от АФП.

Дванадесетата най-голяма икономика в света беше една от най-тежко засегнатите от коронавируса в началото на епидемията извън Китай, въпреки че като цяло успя да ограничи вируса благодарение на програмата "проследи, тествай и лекувай".

БВП на Република Корея се сви с 1,4% на годишна база в периода януари-март, обяви Банката на Корея и уточни, че това е най-голямото забавяне от четвъртото тримесечие на 2008 г. по време на световната финансова криза.

Добри новини от Южна Корея

Добри новини от Южна Корея

Едва 8 нови заразени

Частното потребление се понижи с 6,4% или най-големият спад от повече от две десетилетия, поясниха от банката. Износът се е свил с 2% заради намаленото производство на автомобили, машини и химически продукти, докато вносът е паднал с 4,1%.

Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира световната икономика да отчете свиване от 3% тази година. Прогнозата на МВФ е южнокорейската икономика да се забави с 1,2 на сто през 2020 г.

Междувременно "Йонхап" съобщава, че Южна Корея е отчела още един ден с под 10 заразени с коронавирус за ден.

Потвърдени са 8 нови случая, с които общо в страната се увеличават до 10 702. За сравнение на 29 февруари в държавата бяха потвърдени 909 случая за ден. Първият случай в Южна Корея е от 20 януари.

От осемте нови случая четири са внесени от чужбина.

Починалите се увеличиха с още двама до 240. Общата смъртност е 2,24%. 23,5% от починалите са на възраст над 80 г.

8411 са се възстановили. Общо в страната са тествани 583 971 души от 3 януари.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 2,4 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 169 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 2,6 млн. случая и над 183 000 починали в 185 държави, възстановили са се повече от 784 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".