Южна Корея ще помилва 1879 души, които отказват да служат в армията по религиозни или лични причини, информира Би Би Си.

Миналата година южнокорейски съд призна като оправдателна причина отказа от военна служба по съвест и религиозни вярвания.

В Южна Корея има задължителна военна служба до 24 месеца. Тези, които отказват да служат, са заплашени от 18 месеца затвор и често не могат да си намерят работа след това.

На всички помилвани ще им бъде изчистено криминалното минало.

Правозащитни организации отбелязват, че тези, които отказват да служат в армията поради убежденията си, са изправени пред социална стигма в Корея. Те срещат големи затруднения при търсенето на работа, след като излежат присъдите си.

От следващата година ще бъде въведена "алтернатива" на избягването на военна служба, която ще продължава три години в затвори или "изправителни домове".

За трети път е гарантирано помилване, откакто президентът Мун Дже-ин беше избран през 2017 г.

Общо повече от 5000 души са помилвани, включително 267 души, които са нарушили Изборния кодекс и трима активисти, обявиха от правосъдното министерство. Правителството отбеляза, че решението ще помогне на осъдените да се върнат в обществото.

Мъжете в Южна Корея са задължени да служат в сухопътната армия 21 месеца, във ВМС - 23 месеца и във ВВС - 24 месеца.

Съдебно решение от 2018 г. призна нуждата от алтернативна служба, при която не се носят огнестрелни оръжия от тези, които отказват да служат поради убежденията си. След решението бяха оттеглени обвиненията срещу стотици мъже, предимно от Свидетели на Йехова, които отказват да служат.