Южна Корея съобщи за 668 нови случая на коронавирус, регистрирани към вторник, рекорд от 8 януари, съобщи Корейската агенция за контрол и превенция на заболяванията (KDCA).

Новите случаи довеждат общо заразените до момента в страната до около 107 000, с 1756 смъртни случая, като последният прилив е съсредоточен около клъстери в детски градини, сауни, барове и църкви.

Над 63% от новите случаи са открити в Сеул и съседните региони, включително провинция Кьонги.

Властите заявиха, че ще засилят тестването, за да проследят предаването на вируса в цялата страна.

"Ако четвъртата вълна от инфекции стане реалност, прекъсването на ваксинацията ще бъде неизбежно, както и голям удар по икономиката ни", каза премиерът Чун Се-кьон на правителствено заседание в сряда. "Правителството максимизира усилията за предотвратяването ѝ, като мобилизира всички възможни средства", каза той.

Южна Корея въвежда дигитален COVID паспорт

Южна Корея въвежда дигитален COVID паспорт

Този месец страната пуска специално мобилно приложение

Здравните служители призоваха обществеността да се въздържа от несъществени събирания и посещения на места, като ресторанти, кафенета и караоке барове, където се събират много хора.

Здравната система Южна Корея може  да покрие до 1000 ежедневно потвърдени случая за период от 20 дни.

Здравните власти също заявиха, че ще обявят нови правила за социално дистанциране в петък след дискусия с експерти и местните власти.

До момента страната е разпределила над милион дози ваксина сред медицински работници и високорискови групи от началото кампанията през февруари.

Сеул обяви в началото на месеца, че ще издава т.нар. "ваксинационни паспорти" на имунизирани граждани срещу COVID-19. С въвеждането на такива сертификати тя се присъединява към други държави, с цел да съживи пътуванията зад граница, като същевременно държи риска от зараза и разпространение на вируса под контрол.

Президентът на Южна Корея се ваксинира с AstraZeneca

Президентът на Южна Корея се ваксинира с AstraZeneca

Премиерът на страната заяви във вторник, че и той ще получи ваксината, ако смята, че това ще вдъхнови другите