Президентът на Южна Корея Мун дже-ин е получил първата доза AstraZeneca преди планираното пътуване в чужбина до Великобритания през юни за събирането на Г-7. Досега в Южна Корея са поставени приблизително 680 000 дози, според здравната система на страната.

Премиерът на страната заяви във вторник, че и той ще получи ваксината, ако смята, че това ще вдъхнови другите да се ваксинират. Здравните служители се борят с вълната на скептицизъм около ваксината COVID-19 в световен мащаб, а протести срещу ваксинацията избухнаха в цяла Европа.

"Готов съм първо да взема ваксина AstraZeneca, ако това помага да се успокоят хората, така че те да се чувстват сигурни за участието си в кампанията", каза президентът във вторник, цитиран от "Ройтерс". Здравната система на страната отчита малко под 100 000 заразени от началото на пандемията през миналата година и 1 704 смъртни случая от вируса.

Припомняме, че по-рано лекари от Южна Корея заплашиха със стачка срещу законодателство, което предвижда да им се отнемат лицензи след наказателни присъди. Заплахата от протести предизвика опасения за евентуално прекъсване на усилията за ваксинация срещу коронавирус, които трябва да започнат тази седмица.

От синдиката заявиха, че предложеният закон и неговото приемането би унищожило настоящото сътрудничество с правителството за лечение на вируса и провеждане на кампанията за ваксиниране.

Южна Корея произвежда 500 млн. дози от Sputnik V

Южна Корея произвежда 500 млн. дози от Sputnik V

Руският фонд заяви, че една доза Sputnik V ще се продава за около 10 долара

Пандемията удари сериозно болниците и техния персонал в разгара на пика. Много лекари, медицински сестри и санитари се разболяха, а част от тях загубиха битката с коронавируса. По тази причина те са против промените в законодателството.

Южна Корея съобщи за 332 нови вирусни инфекции в неделя, като броят им достигна 87 324 заразени, а починалите са 1562.