Консорциум от южнокорейски биомедицински компании ще да произвежда руската ваксина Sputnik V. Промишлени източници в Корея заявиха, че консорциумът, който включва фирмите Binex, ISU Abxis, Boryung Biopharma, Chong Kun Dang Bio, Quratis, Humendix и Andong Animal Cell Validation Support Center, преговаря с Руския фонд за директни инвестиции за конкретни производствени количества и цени, съобщи в четвъртък Корейската новинарска служба EDaily.

Според Hankook Korus Pharm, член на консорциума, южнокорейските фирми планират да произведат поне 500 милиона дози от руската ваксина. Руският фонд заяви, че една доза Sputnik V ще се продава за около 10 долара. Южнокорейските фирми ще отговарят за производството на руски ваксини на стойност 5 милиарда долара. След отчитане на производствените разходи, корейските компании се очаква да реализират от 10% до 30% брутна печалба на доза.

Бразилия дава 128 млн. долара за руската ваксина Sputnik V

Бразилия дава 128 млн. долара за руската ваксина Sputnik V

Все още обаче разрешителното за употреба е под въпрос

Русия беше подложена на критики миналата година, след като през август заяви, че е получила първата в света ваксина срещу COVID-19, преди да завърши фаза III на опитите за Sputnik V. Ваксината и твърденията за ефективност от 92% обаче придобиха популярност в научната общност. В началото на февруари Lancet, реномирано медицинско списание, съобщи, че Sputnik V като цяло има 91,6% ефективност спрямо коронавируса и 91,8% за хора над 60-годишна възраст.

Дозите Sputnik V, произведени в Южна Корея, не са за вътрешна употреба. Ваксината трябва да бъде изнесена обратно в Русия. Дозите също ще бъдат изнасяни в Иран, Аржентина, Алжир, Унгария и Обединените арабски емирства.

Руската ваксина "Спутник V" показа 91,6% ефективност
Обновена

Руската ваксина "Спутник V" показа 91,6% ефективност

Не са установени сериозни странични реакции

Руската ваксина бе одобрена в редица държави, сред които Сърбия, Черна гора, Бразилия и Венецуела, които закупиха количества или ще я произвеждат.

Доставката на руската ваксина срещу коронавируса "Спутник V" в ЕС може да започне най-рано през май-юни, след завършване на основната част на масовата ваксинация в Русия, заяви председателят на Руския фонд за преки инвестиции (РФПИ) Кирил Дмитриев. "Мащабната доставка в ЕС е възможна след като завърши мащабната ваксинация на руснаците. Това означава само след като бъдат ваксинирани всички желаещи в Русия, които искат да се ваксинират", обясни Дмитриев.