Южна Корея съобщи, че Ким Чен-ун е "жив и здрав", отхвърляйки слухове, че севернокорейският лидер е тежко болен след сърдечна операция, пише "Гардиън".

"Нашата правителствена позиция е твърда", каза специален съветник по националната сигурност на президента на Южна Корея Мун Дже-ин в интервю за Си Ен Ен.

Влакът на Ким Чен-ун засечен в курортен град, Сеул и Вашингтон вярват, че е жив

Влакът на Ким Чен-ун засечен в курортен град, Сеул и Вашингтон вярват, че е жив

Изникват все повече доказателства, че лидерът на КНДР Ким Чен-ун е жив

"Ким Чен-ун е жив и здрав", потвърди източникът.

Съветникът подчерта, че Ким е в курортния град Вонсан на източното крайбрежие на страната от 13 април.

"Няма подозрителни движения към момента", поясни представителят.

През последните дни се появиха слухове за здравословното състояние на лидера на КНДР, след като пропусна честванията на 15 април по повод годишнина от рождението на дядо му Ким Ир Сен - най-важният ден в политическия календар на страната.

Радиото в КНДР предаде поздрав от името на Ким Чен-ун

Радиото в КНДР предаде поздрав от името на Ким Чен-ун

Нови съобщения за участия на Ким Чен-ун в публични мероприятия не са направени

Ким не се е появявал на публични места от председателството на среща на Политбюро на Корейската работническа партия на 11 април. Отсъствието му отприщи поредица от непотвърдени медийни информации за здравето му, но представители в Сеул и Пекин твърдят, че няма индикации да има проблеми с Ким.

"Няма нищо за потвърждаване и няма специално движение в КНДР към момента", обявиха от прессекретариата на президента на Южна Корея миналата седмица.

Спекулациите за Ким се увеличиха, след като базираната в Сеул онлайн медия Daily NK съобщи, че избягали от Северна Корея хора твърдят, че Ким се възстановява след "сърдечна процедура" по-рано този месец.