Изникват все повече доказателства, че лидерът на КНДР Ким Чен-ун е жив и е в крайбрежния курорт Вонсан. Сателитни снимки показват влака му, който очевидно през последните дни е пътувал. Отделно представители на САЩ и Южна Корея не вярват, че е мъртъв, пише "Вашингтон пост".

Радиото в КНДР предаде поздрав от името на Ким Чен-ун

Радиото в КНДР предаде поздрав от името на Ким Чен-ун

Нови съобщения за участия на Ким Чен-ун в публични мероприятия не са направени

През последните няколко дни се появиха слухове, че лидерът на КНДР е мъртъв или в тежко състояние, след като пропусна честването на годишнината от раждането на дядо му на 15 април. Южнокорейска медия съобщи, че Ким Чен-ун е претърпял сърдечна операция на 12 април в болница извън Пхенян и че се възстановява във вила.

Но разузнаването на САЩ и Република Корея приема скептично разпространяваната информация, че Ким е мъртъв или в тежко състояние, съобщиха трима правителствени източници пред американското издание.

"Разбрахме, че председателят Ким Чен-ун е във Вонсан тази седмица", каза южнокорейски представител, пожелал анонимност.

Китайски топ лекари лекуват Ким Чен-ун?

Китайски топ лекари лекуват Ким Чен-ун?

Делегация в Пхенян

Друг източник коментира, че здравословното състояние на Ким е сред най-строго пазените тайни в КНДР, но подчерта, че нито едно правителство няма доказателства, че е мъртъв.

Сателитни снимки, публикувани от сайта 38 North, свързан с Център "Стимсън", показват, че личният 250-метров влак на Ким е на железопътна гара на фамилията Ким във Вонсан. Влакът е бил на гарата от 21 до 23 април, но не и на 15 април.

В материала на 38 North се отбелязва, че присъствието на влака не доказва къде е лидерът на Северна Корея и не разкрива информация за здравето му, но отговаря на информация, че Ким е отседнал в елитен район на източното крайбрежие на страната.

Медиите в КНДР продължават да мълчат за Ким Чен-ун

Медиите в КНДР продължават да мълчат за Ким Чен-ун

По-рано тази седмица се появиха спекулации, че Ким има здравословни проблеми

Бивш висш севернокорейски дипломат, който е избягал в Южна Корея през 2016 г., коментира, че е "безпрецедентно" Ким да не се появи на събитието по полагане на венец в Двореца на Слънцето Кумсусан, където телата на дядо му и баща му са балсамирани.

Ким не се е появявал на публични места от две седмици, което не е необичайно само по себе си. Лидерът на КНДР се скри за три седмици между концерт за Лунната нова година на 25 януари и друго събитие в Двореца на Слънцето Кумсусан за отбелязването на годишнина от рождението на баща му. След това той се оттегли за още 13 дни преди отново да се появи на 28 февруари, когато ръководи военни учения.

Тръмп "скочи" на CNN - излъгали за операцията на Ким чен Ун

Тръмп "скочи" на CNN - излъгали за операцията на Ким чен Ун

По време на брифинг, той отказа да отговаря на въпроси на медията

Отсъствието му от събитието по повод годишнина от раждането на Ким Ир Сен в Двореца на Слънцето Кумсусан е необичайно, но не е достатъчно доказателство, за да се каже, че Ким е в неприятности. Северна Корея не реагира на слухове за здравето на лидера, коментират експерти.

Сайтът Daily NK първи съобщи, че Ким е претърпял операция на 12 април в болница до планината Мьохансан и се възстановява във вила. Но е малко вероятно Ким да е напуснал болницата и да пътува с влак до Вонсан, разстояние от над 200 километра, ако наистина е тежко болен. Също няма причина тялото му да бъде транспортирано из страната, ако е починал и властите искат да го запазят в тайна.

Спекулациите се увеличиха, след като Си Ен Ен информира, позовавайки се на американски представител, че Вашингтон проверява разузнавателна информация, която подсказва, че Ким е в "голяма опасност" след операция. Но малко след това представители на Южна Корея и САЩ опровергаха информацията.

В събота "Ройтерс" съобщи, че Китай е изпратил екип от лекари да "съветва" Ким. Агенцията се позовава на трима източници, но предупреждава, че не може да потвърди дали посещението на китайския екип е свързано със здравето на Ким.

Отношенията на КНДР с Китай са основани повече на толерантност и застъпване на интереси, отколкото на реално доверие.

В САЩ предполагат, че Ким Чен-ун все още управлява КНДР

В САЩ предполагат, че Ким Чен-ун все още управлява КНДР

Медии посочват Ким Йо-чен, сестрата на Ким Чен-ун, като евентуален заместник на севернокорейския лидер

Японско списание засили слуховете, след като написа, цитирайки китайски медицински източник, че Ким е във "вегетативно състояние" след операция, докато представител на хонконгска телевизия написа в социалната мрежа, че Ким е мъртъв.

Ким е с наднормено тегло и често е виждан да пуши. Няма да е изненадващо, ако наистина има сърдечни проблеми. Но фактът, че влакът се е движил в страната наскоро, също информацията, че той е във Вонсан, всичко това противоречи на идеята, че Ким Чен-ун е на прага на смъртта.

Южнокорейският вестник Dong-a Ilbo писа, позовавайки се на американски представител във Вашингтон, че Ким е бил забелязан да се разхожда във Вонсан.

За много експерти това не е непозната територия. През годините са се появявали много спекулативни истории за смъртта на тримата лидери на КНДР.

Ким претърпял сърдечна операция през април

Ким претърпял сърдечна операция през април

Трудно е да бъде потвърдено официално

Други експерти, представители и дипломати коментират, че пандемията от коронавирус представлява друга правдоподобна теория за изчезването на Ким, особено ако висши севернокорейски представители са се заразили.

Представител на Световната здравна организация съобщи пред "Гласът на Америка" тази седмица, че 740 души са били тествани за новия коронавирус до 17 април и не са открити заразени. Но мнозина експерти са скептични. Радио "Свободна Азия" информира, че представители са признали, че вирусът се е разпространил в страната.

Вестник Tokyo Shimbun пише, че Ким изглежда е под "доброволна изолация" във Вонсан, след като един от телохранителите му се е заразил с коронаврус. Това не е нещо, което КНДР публично ще признае, след като страната официално твърди, че нямат заразени с коронавирус.

Тази седмица Ким изпрати поздравителни телеграми на сирийския президент Башар Асад и кубинския президент.

По-рано днес стана ясно, че Ким Чен-ун е изразил благодарност на работниците и сътрудниците, които участват в изграждането на град Самджийон.