Позицията на ръководството на Европейския съюз спрямо Беларус е неприкрит политически шантаж.

В недопустима ултимативна форма се оказва натиск върху Минск да избере между възможността за сближаване с Европа и решаването на въпроси, които касаят суверинитета на държавата и да нейните партньори.

Това се казва в изявление на Външното министерство на република Южна Осетия, съобщава ИА Рес . Изявлението е по повод на изказвания на външния министър на Чехия Карел Шварценберг и на еврокомисаря по външна политика Хавиер Солана.

В изявлението се цитира Шварценберг, че признаването на независимостта на Южна Осетия и Абхазия, поставя Минск извън европейския контексти ще затрудни работата й в програмата „Източно партньорство", както и тезата на Солана, че ЕС защитава териториалната цялост на Грузия.

Очевидно е, че тези изказвания, които претендират да бъдат обща позиция на всички страни членки на ЕС, са пряко отражение на нежеланието на висшите чиновници в ЕС да отворят очите си за реалното състояние на нещата, се казва в изявлението на външното министерство.

От там отново изказват съжаление за предубедената позиция на ръководството на Европейския съюз, която е основана на мита на „териториалната цялост на Грузия", се казва още в изявлението.

Тази позиция ще постави под сериозно съмнение по-нататъшното целесъобразност на работата на Женевските консултации и участието на ЕС в регулиране на грузинската криза от август месец, се посочва още в официалното изявление.