Последните войници от московските сили напуснаха украинската ядрена централа в Чернобил, която окупираха от 24 февруари. На място ще бъдат експерти от Международната агенция за атомна енергия. Стъпка в правилната посока. Ето как Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) приветства оттеглянето на всички руски войски от ядрената площадка в Чернобил в Северна Украйна.

Русия е пленила 200 украински военни край Чернобил

Русия е пленила 200 украински военни край Чернобил

Властите следят ситуацията

Войски от Москва окупираха помещенията от 24 февруари, което породи опасения за безопасността на съоръженията и сериозно възпрепятства дейността на персонала. Украинските техници работеха непрекъснато почти месец, преди първата ротация да се проведе на 20 и 21 март. От 9 март МААЕ също престана да получава живи данни от Чернобил, припомня френският ежедневник Le monde.

Екипи на МААЕ ще следят онлайн окупираните АЕЦ в Украйна

Екипи на МААЕ ще следят онлайн окупираните АЕЦ в Украйна

Това съобщи украинската държавна компания "Енергоатом"

Връщайки се от Украйна и Русия, където проведе разговори с двете страни, генералният директор на МААЕ Рафаел Мариано Гроси обяви, че експертите от агенцията на ООН трябва да отидат в Чернобил съвсем скоро. "Има много техническа работа, която трябва да се свърши на място, оборудването за наблюдение трябва да бъде свързано отново", каза той.

МААЕ подготвя мисия за Чернобил

МААЕ подготвя мисия за Чернобил

Руските сили са се изтеглили в посока Беларус

Според директора на Държавно специализирано предприятие "Чернобилска АЕЦ" Валери Сейда, цитиран в прессъобщение на украинската агенция за атомна енергия "Енергоатом", съоръженията не са били повредени по време на руската окупация и "цялото оборудване работи".

По отношение на слуховете, че много руски войници са били изложени на високи дози радиация в замърсената зона, МААЕ заяви, че засега няма потвърждение.