От днес за първи път от близо три месеца се позволява на италианците да пътуват до други региони на страната, което е част от програмата за плавно разхлабване на ограничителните мерки в борбата с новия коронавирус, информира "Ройтерс".

Италианци се възползваха от промените и се качиха на влакове в Милано, столицата на Ломбардия в Северна Италия, за да посетят роднини и приятели в страната.

Италия обяви 55 починали от COVID-19

Италия обяви 55 починали от COVID-19

Скок при новозаразените до 318 души

"Аз работя тук в Милано и досега не можех да се движа между регионите", коментира Ана Фалконе преди да се качи на влак за Калабрия, Югозападна Италия, за да види роднините си. Тя добави, че не е виждала родителите си три месеца и няма търпение да ги прегърне.

Ломбардия е един от най-засегнатите региони от коронавируса в света. Около половината от всички повече от 33 500 починали от коронавируса в Италия са в Ломбардия.

Задължителното носене на маски и групи от служители, които провървят температурата на пътниците постоянно напомнят, че епидемията все още не е изчезнала.

Протести в Италия в деня на националния й празник

Протести в Италия в деня на националния й празник

Матео Салвини и останалите демонстранти нарушиха правилата за социална дистанция

Мерките за социална дистанция остават в сила и магазините пускат ограничен брой клиенти едновременно. Периодично има обществено недоволство заради събирането на групи от хора пред барове или в паркове.

Управителите на някои региони в Южна Италия, която е доста по-малко засегната от епидемията, се тревожат, че разхлабването на ограниченията за пътуване може да доведе до разпространение на вируса.