Сенатът на САЩ потвърди Джина Хаспъл за директор на ЦРУ, информира ДПА.

54 срещу 45 сенатори гласуваха в подкрепа издигнатата от президента на САЩ Доналд Тръмп кандидатура. В сряда Комисията по разузнаване към Сената на САЩ препоръча на горната камара да потвърди Хаспъл - първата жена, която оглавява разузнавателната агенция.

Сенатска комисия потвърди Джина Хаспъл за директор на ЦРУ

Сенатска комисия потвърди Джина Хаспъл за директор на ЦРУ

Двама демократи подкрепиха Хаспъл

Хаспъл заменя Майк Помпео, който в момента заема поста на държавен секретар.

Тя е с 33-годишна кариера в агенцията като агент и ръководител на тайните операции на ЦРУ. Хаспъл трябваше да отговаря на сериозни въпроси на демократите и някои консервативни републиканци по време на изслушването на кандидатурата й. Въпросите предимно бяха свързани с използваните от ЦРУ брутални техники на разпит върху заподозрени след терористичните атаки на 11 септември 2001 г. Някои сенатори не останаха доволни от отговорите й по време на изслушването й през миналата седмица.

Номинираният за директор на ЦРУ обеща да не връща „уотърбординга”
Обновена

Номинираният за директор на ЦРУ обеща да не връща „уотърбординга”

Тя обещава, че под нейно ръководство ЦРУ няма да възобновява тази програма

Хаспъл е помогнала за изпълнението на заповед агенцията да унищожи видеоматериали, на които върху заподозрени терористи се прилага техниката "уотърбординг" (върху лицето на човек се поставя кърпа и върху нея тече вода, по този начин разпитваният има усещането за давене - Бел. ред.). Тази заповед принуди правосъдното министерство на САЩ да проведе продължително разследване, което завърши без повдигане на обвинения.

Тръмп твърдо застана зад номинираната Джина Хаспъл за шеф на ЦРУ

Тръмп твърдо застана зад номинираната Джина Хаспъл за шеф на ЦРУ

Тръмп написа в "Туитър", че Хаспъл е "под прицел, защото е безпощадна с терористите"

Хаспъл има голям международен опит, тъй като е управлявала таен затвор на ЦРУ, където обвинените терористи Абу Зубайда и Абд ал Рахим ал Нашири са изтезавани с "уотърбординг" през 2002 г., според източници от разузнаването на САЩ.

Бившият заместник-директор на ЦРУ се присъединява към агенцията през 1985 г. В началото е работила за агенцията в чужбина. Във Вашингтон е заемала няколко високопоставени длъжности, включително заместник-директор на Националната тайна служба и заместник-директор на Националната тайна служба за разузнаване и тайни операции.