Президентът на САЩ Доналд Тръмп защити номинацията си за директор на ЦРУ, след като Джина Хаспъл предложи да оттегли кандидатурата си заради ролята си в използването на брутални техники за разпит, разглеждани като мъчение, информира БиБиСи.

Тръмп написа в "Туитър", че Хаспъл е "под прицел, защото е безпощадна с терористите".

Първата жена шеф на ЦРУ свързвана с уотърбординг и таен затвор

Първата жена шеф на ЦРУ свързвана с уотърбординг и таен затвор

Джина Хаспъл е разузнавач от кариерата, който е управлявал таен затвор

Хаспъл, на която й предстои тежко изслушване в Сената в сряда, за момента няма намерение да оттегля кандидатурата си.

Не е ясно дали ще бъде потвърдена, тъй като Сенатът е разделен - 51 републиканци срещу 49 демократи.

Постът на директор на ЦРУ е овакантен, след като Майк Помпео беше назначен за държавен секретар през миналия месец. Ако бъде потвърдена кандидатурата й, Хаспъл ще стане първата жена, оглавявала ЦРУ.

Президентът я подкрепи със съобщение в "Туитър", което завършва: "Победи Джина".

Тя работи в ЦРУ от 33 г.

Хаспъл е помогнала за изпълнението на заповед агенцията да унищожи видеоматериали, на които върху заподозрени терористи се прилага техниката "уотърбординг" (върху лицето на човек се поставя кърпа и върху нея тече вода, по този начин разпитваният има усещането за давене - Бел. ред.). Тази заповед принуди правосъдното министерство на САЩ да проведе продължително разследване, което завърши без повдигане на обвинения.

Хаспъл има голям международен опит, тъй като е управлявала таен затвор на ЦРУ, където обвинените терористи Абу Зубайда и Абд ал Рахим ал Нашири са изтезавани с "уотърбординг" през 2002 г., според източници от разузнаването на САЩ.

Заместник-директорът на ЦРУ се присъединява към агенцията през 1985 г. В началото е работила за агенцията в чужбина. Във Вашингтон е заемала няколко високопоставени длъжности, включително заместник-директор на Националната тайна служба и заместник-директор на Националната тайна служба за разузнаване и тайни операции.

През уикенда "Вашингтон пост" писа, че тя е била извикана в Белия дом в петък, където служители на правителството са изразили безпокойството си относно подкрепата й за използването на "уотръбординг".

На срещата тя намекнала, че може да оттегли кандидатурата си, страхувайки се, че изслушването в Сената може да накърни репутацията й и тази на ЦРУ.

Вестникът пише, че впоследствие Хаспъл е решила да остане кандидат за шеф на агенцията.