Джина Хаспъл, номинацията на президента на САЩ Доналд Тръмп за директор на ЦРУ, обеща, че ако бъде потвърдена от Сената, агенцията няма да използва брутални техники за разпит като използваните след терористичните атаки на 11 септември 2001 г., съобщава АП.

Постът на директор на ЦРУ е овакантен, след като Майк Помпео беше назначен за държавен секретар през миналия месец. Ако бъде потвърдена кандидатурата й, Хаспъл ще стане първата жена, оглавявала ЦРУ.

Тръмп твърдо застана зад номинираната Джина Хаспъл за шеф на ЦРУ

Тръмп твърдо застана зад номинираната Джина Хаспъл за шеф на ЦРУ

Тръмп написа в "Туитър", че Хаспъл е "под прицел, защото е безпощадна с терористите"

"Разбирам, че много хора в страната искат да знаят позицията ми за програмата за задържане и разпит на ЦРУ в миналото", ще каже днес Хаспъл по време на изслушването пред Комисията по разузнаване към Сената.

Тя обещава, че под нейно ръководство ЦРУ няма да възобновява тази програма.

Първата жена шеф на ЦРУ свързвана с уотърбординг и таен затвор

Първата жена шеф на ЦРУ свързвана с уотърбординг и таен затвор

Джина Хаспъл е разузнавач от кариерата, който е управлявал таен затвор

Хаспъл е помогнала за изпълнението на заповед агенцията да унищожи видеоматериали, на които върху заподозрени терористи се прилага техниката "уотърбординг" (върху лицето на човек се поставя кърпа и върху нея тече вода, по този начин разпитваният има усещането за давене - Бел. ред.). Тази заповед принуди правосъдното министерство на САЩ да проведе продължително разследване, което завърши без повдигане на обвинения.

Хаспъл има голям международен опит, тъй като е управлявала таен затвор на ЦРУ, където обвинените терористи Абу Зубайда и Абд ал Рахим ал Нашири са изтезавани с "уотърбординг" през 2002 г., според източници от разузнаването на САЩ.

Заместник-директорът на ЦРУ се присъединява към агенцията през 1985 г. В началото е работила за агенцията в чужбина. Във Вашингтон е заемала няколко високопоставени длъжности, включително заместник-директор на Националната тайна служба и заместник-директор на Националната тайна служба за разузнаване и тайни операции.

На изслушването Хаспъл призна, че агенцията е научила "тежки уроци" по време на използваната програма за задържане и разпит на заподозрени терористи. Според нея ЦРУ не е било подготвено и не е имало експертиза да използва техники за лишаване от сън и "уотърбординг".

Тя обеща агенцията под нейно управление да не прибягва до мъчения и тормоз на заподозрени терористи.

Снимка 355433

Източник: ЕПА

Няколко протестиращи са задържани преди да започне изслушването. Демонстрантите скандираха "спрете изтезанията, спрете изтезанията", някои носеха лозунги "Не на изтезанията, не на Джина" и др.