Двама индийски военни от Военновъздушните сили са леко ранени в неделя от взрив с малка мощност. Атаката е срещу летище, разположено на 14 км от границата с Пакистан. По официални данни първият взрив е ударил покрива на една сграда, вторият е избухнал на земята и не е донесъл разрушения, съобщи ТАСС.

Индийските власти официално потвърдиха, че за терористичната атака в авиобаза в квартал Джаму в Северна Индия в неделя са ползвани безпилотни летателни апарати (БЛА. Това съобщи пред репортери шефът на полицията на обединената територия на Джаму и Кашмир Дилбаг Сингх.

Индия разследва най-голямата борса за криптовалути в страната за пране на пари

Индия разследва най-голямата борса за криптовалути в страната за пране на пари

Физическите лица са преобразували средства от незаконни източници в криптовалутата Tether

"Атаката срещу военновъздушната база Джаму беше терористичен акт. Дрони с товар бяха използвани и при двата взрива на летището в Джаму", каза Сингх в понеделник по NDTV.

Това е първият път, когато терористи използват дистанционно управлявани безпилотни летателни апарати за насочване на жизненоважни цели в Индия, съобщиха властите.

Все още не е ясно откъде точно са дошли дроновете и тече разследване за установяване на траекторията на полета им. Полицията подозира, че зад нападението стоят екстремисти, базирани в съседен Пакистан. По-рано беше съобщено, че екстремистите използват безпилотни летателни апарати за прехвърляне на оръжия и боеприпаси: през изминалата година бяха прихванати БЛА, които се опитваха да доставят от съседната територия автомати АК-47. Но за терористични атаки дронове не са били използвани преди това в Индия.

Индия и Пакистан провели тайни преговори за Кашмир

Индия и Пакистан провели тайни преговори за Кашмир

На разговорите са присъствали лидери на разузнавателните служби на двете държави

Територията на Кашмир остава обект на спор между Индия и Пакистан от 1947 г., когато Британска Индия, след като получи независимост, беше разделена на две държави по религиозна линия. В момента в региона няма държавна граница: територията му е разделена от контролна линия. В индийската част групите са активни в подкрепа на отделянето от страната. Ню Делхи обвинява съседен Пакистан в подкрепа на екстремисти. Исламабад отрича тези обвинения.