Руският президент Владимир Путин и новият министър-председател на Япония Йошихиде Суга във вторник потвърдиха взаимното си намерение да продължат усилията за напредък в целия спектър от двустранни отношения, се казва в изявлението на Кремъл, предаде "Синхуа".

Припомняме, че Путин по-рано вече се обяви за конструктивен диалог с новия японски премиер Суга

В телефонен разговор двамата лидери отбелязаха успехите, постигнати през последните години в развитието на руско-японския диалог и сътрудничеството в политическата, търговската, икономическата, културната и хуманитарната сфера, се казва в изявлението.

Путин и Суга обсъдиха перспективите за сътрудничество в областта на медицината, включително ваксини срещу COVID-19, се казва в съобщението.

Путин иска конструктивен диалог с новия японски премиер Суга

Путин иска конструктивен диалог с новия японски премиер Суга

За постигане на "стабилност и сигурност в Азиатско-Тихоокеанския регион и света като цяло"

Москва и Токио не успяха да подпишат следвоенния мирен договор поради съперничещите си претенции към четири тихоокеански острова, наречени Южни курили в Русия и Северни територии в Япония.

Предшественикът на Суга, Шиндзо Абе, който се оттегли през август по здравословни причини, участва активно в преговорите за мирен договор с Русия, като повтори, че е поискал връщането на спорните острови.

Русия наскоро започна да произвежда Avifavir, лекарство на базата на японските антивирусни лекарства Favipitavir, заявявайки, че може да бъде ефективно лечение на COVID-19.