Да те обявят за "враг на народа" по времето на Сталин и Мао е носело в най-добрия случай подозрения и стигма, в най-лошия - принудителен труд или смърт.

Така започва анализаторският материал на BBC, който сравнява поведението и реториката на Доналд Тръмп с едни от най-зловещите тирани в историята.

Снимка 279218

Източник: GettyImages

Маккейн критикува администрацията на Тръмп

Маккейн критикува администрацията на Тръмп

В Белия дом цари пълен хаос, убеден сенаторът

Анализът продължава така:

Сега смразяващата кръвта фраза, която е стара поне колкото епохата на император Нерон, който използвал думите hostis publicus на латински, означаващи именно "враг на народа", прави нещо като завръщане.

През ноември английският вестник Daily Mail отдели цялата си първа страница на това да "дамгоса" трима съдии с етикета "врагове на народа", след като попречиха на процеса на Брекзит.

Сега американският президент Доналд Тръмп хвърли епитета срещу популярни щатски медии, които той намира за враждебни.

Снимка 279217

Източник: Twitter

"Медиите за лъжливи новини (New York Times, NBC News, ABC, CBS, CNN) не са мой враг, те са враг на американския народ" написа президентът в Twitter.

Реакциите не закъсняха. "Всеки президент е притискан от новинарските медии. Но никой друг не ги е описвал като "враг на народа"", написа също в Twitter в отговор Дейвид Акселрод, който е бивш съветник на президента Обама.

Папата осъди популизма и подкрепи протестите срещу Тръмп

Папата осъди популизма и подкрепи протестите срещу Тръмп

Препотвърди избора им да се борят срещу тиранията

Стив Силберман, награждаван писател и журналист, се зачуди дали сега тази забележка на Тръмп няма да подтикне привържениците му да започнат да стрелят по журналисти.

И това може да не е много безпочвено притеснение, имайки предвид, че в края на миналата година един от феновете на Тръмп откри стрелба в пицария заради конспиративна теория за насилие над деца.

Реториката на Тръмп по отношение на анти-имигрантската му политика доведе до сравнения с набирането на сила на нацистката партия в Германия.

Тръмп хвърля Националната гвардия срещу нелегалните имигранти в САЩ?

Тръмп хвърля Националната гвардия срещу нелегалните имигранти в САЩ?

Губернаторите на 11-те щата ще имат право на избор

Използването му на фразата "враг на народа" пък повдига неизбежното сравнение с други кръвожадни диктатори.

По време на властта на съветския лидер Йосиф Сталин недолюбваните артисти и политици са били определяни за врагове на народа и много от тях - изпращани в лагери и убивани.

Други били нарочвани и им отказвали достъп до образование и работа.

А председателят Мао, ръководителят на Китай, на чиято съвест би трябвало да тежи смъртта на милиони хора, докарани до умишлена гибел чрез глад, също е бил известен с използването на фразата срещу всеки, който му се противопоставял, което водело до ужасяващи последствия.

"Очарователно е, че нашият необразован президент успя да канализира думите на Сталин и не успява да чуе историческия резонанс на тази фраза", написа в Twitter Мичъл Оренстийн, професор по руски и източноевропейски науки в Университета на Пенсилвания.

Тръмп не е единственият президент на САЩ или политик, който е имал антагонистична връзка с медиите. Ричард Никсън е бил известен с това, че в усамотението на частната среда е наричал медиите "врагът". Но нападките на сегашния президент, с всичкото това историческо ехо, са безпрецедентни.